Stäng
- Bokning
- Fakta
- Om Tandläkare.se
- Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
- Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
- Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar
Ibland räcker det att du drar ut en tand för att skapa utrymme i munnen men ofta krävs en tandställning för att justera tandraden.
Det är viktigt att man inte går för fort fram när man flyttar om i munnen eftersom det då finns risk att tänderna tar skada. Tandreglering sker oftast med hjälp av en tandställning som justeras i små steg över några månader eller ett par år.
Oftast är det barn mellan 8-16 år som får tandreglering men tänderna flyttas under hela livet. Därför kan även vuxna ibland behöva tandställning.
Tandreglering är kostsamt eftersom det krävs ett flertal behandlingar hos en specialist. Alla kan därför inte få tandställning bekostat av staten trots att tänderna estetiskt sett sitter lite snett. Det är tandläkaren som bedömer om tandreglering är motiverad enligt de kriterier som är framtagna.
För att få tandreglering krävs det att tänderna exempelvis står så snett att de skadar gommen eller andra tänder runt omkring. Det kan också vara så att man har svårt att tugga eftersom man inte kan bita ihop ordentligt. Mindre tandregleringar av estetiska skäl får man vanligtvis bekosta själv.
Innan du påbörjar en tandreglering görs en noggrann undersökning. Man tar röntgenbilder för att få en klar bild över hur käken och bettet ser ut.
Eftersom det oftast är barn som behandlas behövs en analys över hur man tror att käken och bettet kommer att utvecklas. Utifrån bilder och analys kan tandläkaren föreslå en behandling.
Ibland måste man dra ut tänder för att göra plats. I vissa fall kan det räcka med en tandställning. Har man dragit ut tänder flyttar tandställningen den resterande tandraden så att ingen lucka blir kvar.
Det finns flera olika typer av tandställningar som fungerar som behandling för olika typer av bettfel.
För enklare bettfel kan du få en tandställning som du kan ta ut när du ska äta eller sova. Vid större åtgärder används för det mesta fasta tandställningar.
Ofta limmas små plattor av metall, plast eller keramik på tänderna. Mellan plattorna löper metallbågar och fjädrar som man kan spänna för att försiktigt dra tänderna i den riktning man önskar. Det gör i regel inte ont att ha tandställning men det kan ta ett tag att vänja sig vid att ha något extra i munnen. I början kan det kännas lite ömt och skava.
Man ska helst undvika att tugga på hårda eller sega saker när man har en fast tandställning eftersom tandställningen då kan skadas. Om tandställningen gått sönder ska man genast besöka sin tandläkare för att undvika att tänderna flyttas i fel läge.
Vissa kan tycka att det är väldigt jobbigt att få en tandställning insatt i munnen, men idag finns det många alternativ till den traditionella ”rälsen”, som kan göra det hela lite roligare. Man kan exempelvis få olika färg på gummisnoddarna som sitter runt plattorna som i sin tur kan vara genomskinliga och man kan till och med fästa tandställningen på insidan av tänderna så att den inte syns alls (detta är i regel betydligt dyrare).
När du har tandställning är det viktigt att vara extra noggrann med tandborstningen. Plack och matrester lägger sig gärna i tandställningens fästen och kan orsaka karies eller tandköttsinflammation.
Att du har haft tandställning är ingen garanti för att tänderna sitter på plats under resten av livet. Så länge vi lever flyttar sig tänderna i munnen.
Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.
Alltid bästa pris
Kvalitetsgranskade tandläkare
Kostnadsfri avbokning