Stäng
- Bokning
- Fakta
- Om Tandläkare.se
- Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
- Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
- Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar
En rotfyllning, även kallad Endodonti, är en behandling mot inflammationer längre ner i tandroten. Ofta orsakat av karies som spridit sig ner i antingen tandens rot, pulpa eller i tandnerven.
Det finns flera skador där rotfyllning är det bästa alternativet. Följande situationer är de vanligaste:
Om du får tandvärk eller skadar tanden bör du uppsöka tandvård direkt. Det är inte alls säkert att tanden behöver rotfyllas men du behöver låta en tandläkare undersöka skadan för att avgöra vilken behandling som du är i behov av.
Sök tandvård i dessa situationer:
Vill du boka en tid för att få din tand undersökt av en tandläkare som du misstänker kan behöva rotfyllas bokar du en tid enligt nedan steg:
Tandläkare har rätt att sätta sina egna priser för en rotfyllning och andra behandlingar. Därför kan du spara pengar genom att jämför olika tandläkares priser.
Referenspris fungerar som ett utgångspris som är framtaget för olika behandlingar som du kan utgå ifrån när du jämför priser. Tandläkare kan alltså ha ett påslag på detta pris och därför kan det vara bra att kolla upp olika tandläkares priser.
TandCity
Smile of Sweden
Folktandvården
För mer information om rotfyllning och priser, gå in på: Kostnad vid rotfyllning
Pulpan är tandens “kärna” och består av nerver, blodkärl och bindväv som förbinder tandroten med kronan. Tandläkaren rotfyller genom att öppna upp tanden, rengör noga och rensar bort den skadade vävnad. Efter rensning fyller tandläkaren rotkanalerna med en speciell gummimassa som förhindrar att nya bakterier tränger in i pulpan.
En rotfyllning känns inte men kan göra ont i efterhand. Tandläkare kommer att informera patienten och ge råd om hur man på bästa sätt sköter tänderna efter en rotbehandling och eventuell smärtlindring.
Tandläkaren behöver först avlägsna den infekterade substansen i tanden där du har karies.
Tandläkaren rengör även själva tanden med en vätska som är bakteriedödande.
Bedövning är nödvändigt och mängden som behövs beror på tändernas skick. Om tanden är kraftigt inflammerad behövs mer lokalbedövning. Om tanden däremot har gått i nekros, det vill säga att den är död, brukar det inte upplevas som smärtsamt och då behövs knappt någon bedövning alls.
När bedövningen verkat avlägsnas pulpan som är tandens inre och därefter påbörjar tandläkaren rotfyllningen
Fyllningsmaterialet består i de allra flesta fall av ett naturligt gummi utvunnet från ett speciellt träd och ovanpå används ett speciellt cement. Tandens ovansida fylls sedan med passande material, ofta komposit eller glasjonomer. Din tandläkare kommer ta röntgenbilder för att försäkra sig om att rotkanalen är helt tät.
Ofta får du komma på ett återbesök en viss tid efter behandlingen för att säkerställa att tanden tillfrisknat och att infektionen har läkt som den ska.
För ytterligare information om behandlingen lås vår guide här: Så ser behandlingen ut vid rotfyllning
Det viktiga vid en rotfyllning är att hålla processen steril så att bakterier inte tränger in i tanden samt att rotkanalerna sluter tätt. Annars är det stor risk att bakterier tar sig in i tanden och orsakar en infektion och/eller en inflammation.
Det märks oftast genom att tanden blir öm. I sådana fall behöver tandläkaren göra en ny rotfylla tanden igen. Därför är det mycket viktigt att du kontaktar tandläkaren om du känner får besvär, värk eller minsta tendens till infektion efter behandlingen samt att du går på det inbokade återbesöket.
Resultatet är bestående och ska hålla livet ut om du inte råkar ut för olyckor såsom kraftiga fall eller slag mot tanden samt upprepade kariesinfektioner. Men generellt fungerar en rotfylld tand precis som din egna.
Fördelar:
Du får behålla din egna tand och den kan få en ny lagning eller att du får behålla tandens krona och fungera som vanligt efteråt.
Nackdelar:
Det kan vara en kostsam behandling och läkningen är individuell eftersom den är beroende av hur kroppen hjälper till att läka så att roten växer fast igen. Tänder som är rotbehandlade blir med tiden hårda och känsliga vilket gör att större sprickor kan uppstå. Alternativ till rotfyllning är att avlägsna tanden.