Stäng
- Bokning
- Fakta
- Om Tandläkare.se
- Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
- Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
- Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar
En undersökning börjar ofta med att tandläkaren tar röntgenbilder på dina tänder.
På röntgen syns alla lagningar, kronor, broar och saknade tänder. Tandläkaren går igenom bilderna tillsammans med dig och på så sätt kan man tillsammans utifrån bilderna komma överens om passande behandlingsmetod.
För personer som lider av tandvårdsrädsla kan det kännas skönt att prata igenom situationen och i lugn och ro kunna fatta ett beslut.
Under grundundersökningen känner tandläkaren på tänderna och tandköttet med ett verktyg som kallas för sond. Sonden har en smal spets som antingen är helt rak eller formad som en krok.
Om tandytan känns mjuk tyder det på att du har hål i tänderna, karies. Om kariesangreppet inte gått igenom tandens yttersta lager (emaljen) kan det hejdas genom att du börjar borsta tänderna mer noggrant och får extra tillskott av fluor i form av till exempel fluorskölj.
Tandläkaren behöver oftast borra i hålet som sträcker sig igenom emaljen till tandens inre lager. Vid borrning tas bakterierna på tänderna – plack – bort för att de inte ska orsaka mer skada.
Om du har en dålig munhygien blir tandköttet rött och inflammerat. Det börjar då blöda när du borstar tänderna. Med sonden kan tandläkaren mäta fickorna mellan tanden och tandköttet. Är fickorna djupa finns risk för tandlossning längre fram. En frisk tand har en grund tandköttsficka.
Under grundundersökningen brukar tandläkaren informera om hur man kan förbättra munhygienen beroende på hur tänderna ser ut. Många tandsjukdomar går idag att undvika om borstar tänderna noggrant och använder tandtråd, samt tillför tänderna fluor.
Idag har det blivit vanligare att unga människor har frätskador på tänderna. Detta beror på ökad konsumtion av läsk och sura livsmedel. Om tändernas emalj är frätskadad behöver du särskilda råd både vad gäller mat, dryck och tandborstning.
Ibland kan sjukdomar och mediciner vara orsaken till dålig munhälsa. Vissa mediciner ger muntorrhet, vilket ger en ökad risk att drabbas av karies.
Är du stressad kan det vara så att du biter ihop hårt eller gnisslar tänder, vilket kan skada tänderna. Ofta brukar du få fylla i ett formulär med olika frågor om din hälsa innan undersökningen påbörjas så att tandläkaren ska kunna ge rätt råd.
Om det under grundundersökningen visar sig att det finns tandsjukdomar eller andra problem som kräver behandling, kan tandläkaren föreslå åtgärder eller skicka en remiss till en specialisttandläkare.
Ibland kan tandläkaren upptäcka något som behöver undersökas ytterligare. Då brukar man få en ny tid.
Det är mycket vanligt med tandsten. Om tandstenen är begränsad kan tandläkaren skrapa bort detta under grundundersökningen. Annars brukar man boka en tid hos en tandhygienist för att få tänderna ordentligt rengjorda.
Om tänderna är friska och ser bra ut under grundundersökningen kan det räcka med att gå till en tandhygienist vid nästa besök.