Stäng 
CloseIcon
    • Bokning
    • Fakta
    • Om Tandläkare.se

    Vad vill du göra?

  • Tandlakartid
    Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
  • Tandvard
    Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
  • Support
    Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Boka tid för Tandlagning i din stad | Tandläkare.se

Här hos oss kan du boka en tid för tandlagning oavsett var du bor i Sverige. Vi har listat alla tandläkare i din stad som har lediga tider de kommande dagarna, se formuläret nedanför. Utöver det kan du här läsa om hela processen för att laga en tand, hur lång tid det tar och vad det kostar.

Tandlagning

Symtom när du behöver laga tänderna

Hål i en tand kan du få när du har drabbats av karies (infektionssjukdom) och då behöver i de flesta fall tanden lagas. En gammal lagning eller om en tand har gått sönder kan också vara en anledning till att du behöver laga den och fylla igen skadan.

Vilken åtgärd behövs?

Storleken på hålet samt hur långt ner i tanden infektion har spridit sig , avgör vilken typ av åtgärd som behövs, små hål behöver oftast inte lagas. Däremot om du slarvar med rengöringen av den drabbade tanden kommer troligtvis hålet att bli större och djupare. Om det inte lagas i tid kan du få infektion i tandnerven och i värsta fall behöva dra ut tanden.

Därför är det viktigt att besöka tandläkaren regelbundet som då kan åtgärda infektionen samt ge råd kring hur just du ska förebygga karies.

Boka en tid för en lagning i din stad

Innan en tand kan lagas, behöver en tandläkare undersöka dina tänder. Du kan enkelt och snabbt boka en tid för undersökning här på Tandläkare.se.

Följ nedan steg:

  1. Välj plats eller område genom att klicka på din stad på startsidan eller sök på ditt område i sökfältet och välj tid för “Basundersökning”. Då kommer det att visas bokningsbara tider hos kliniker i ditt närområde.
  2. Klicka på “Boka-knappen” så kommer du till ett formulär där du får fylla i dina personuppgifter samt lägga till ett meddelande till tandläkaren om så behövs.
  3. När du har bokat din tid får du ett bekräftelsemail med all information kring ditt bokade besök.

Olika typer av tandlagningar

Förr var det vanligt att laga tänder själv men eftersom detta innebar stor risk  blev oftast följderna att tanden till slut behövde avlägsnas. Amalgam var ett vanligt material förr men används inte idag. De moderna materialen som används idag är betydligt bättre och mer skonsamma.

3 olika sätt att laga tänder på

I dag finns det fyra olika sätt att laga tänder på, där olika material kan användas. I de flesta fall används en så kallad fyllning som består av komposit, eller kronor (används oftast vid större hål) och ibland lägger tandläkaren tillfälliga fyllningar och tillfälliga kronor för att åtgärda akuta infektioner.

1. Tandlagning med en fyllning

När en tand ska lagas använder sig oftast tandläkare av ett kompositmaterial. Det består av plast som är utfylld med filler. Plasten är lättflytande och fillern består av mikroskopiskt små glas – eller kvartskorn. Denna typ av fyllningsmaterial används oftast för att åtgärda små hål. En fördel är att materialet ser naturligt ut.

2. Tandlagning med en krona

Om tanden har en större skada eller större hål lagar man den med en så kallad krona.

Två typer av tandkronor som används:

  • Zirkonium är ett starkt material som används och den kombineras med en porslin som är den del som syns.
  • Metallkeramik är den nyaste kronan och är den starkaste och mest hållbara. Den består också av två delar, ena delen är metall och som skyddas och täcks av ett porslinsskal som syns på utsidan. Den har hög hållbarhet men estetiskt är den inte lika naturtrogen som zirkonium.
  • Guldkrona. Kronor i guld har i generationer ansetts vara det mest hållbara fyllningsmaterialet för tänder men om det inte sköts ordentligt kan det slipas ner och ge skador på tanden. Då bör tandkronan bytas ut.
  • Stålkronor är en särskild tillverkad stålkrona som används inom barntandvård för att hålla tanden på plats istället för att dra ut den förstörda tanden. Denna krona kallas Rockey Mountain.

3. Tillfällig tandlagning med fyllning eller krona

En tillfällig fyllning eller krona får du om åtgärden av skadan är mer omfattande och kräver ett längre besök. Då görs en provisorisk fyllning vid första besöket eller så fäster tandläkaren en krona med ett starkt lim för att skydda tanden till nästa besök när den riktiga åtgärden ska utföras. Om en tand ska rotfyllas kan man också få en tillfällig fyllning för att skydda tanden.

Pris för att laga en tand

Priset för en tandlagning kan variera mellan 600 kronor till uppemot 2000 kronor. Därför är det ekonomisk fördelaktigt att jämföra priser för att få den mest prisvärda lagningen.

  • En vanlig tandfyllning av en yta brukar kosta omkring 785 kronor.
  • Fyllning av två ytor på en framtand eller hörntand kostar omkring 1200 kronor.
  • Kronor kostar mellan 2000-8000 kronor, beroende på material samt hur omfattande åtgärden är.
  • Plastmaterial är oftast billigare. Keramik och metallkronor är mer kostsamma.

Tandvårdsbidrag

För fyllningar och kronor kan du använda ditt tandvårdsbidrag som är på cirka 300 kronor per år. Vid kostnader över 3000 kronor får du 50% rabatt på det belopp som överstiger 3000 kronor.

Prisexempel:

  • Om en vanlig lagning kostar 1000 kronor hos en tandläkare, får du efter ditt bidrag betala 700 kronor, dvs 300 kronor i rabatt.
  • Om en krona kostar 6000 kronor, får du betala från egen fick 4500 kronor. Ibland tillkommer en kostnad för din behandling (lagningen)

Så här går det till att laga tänderna

Utförlig förklaring till hur det går till.

Tandlagning med fyllningsmaterial

Du får alltid bedövning och tandläkaren säkerställer att du inte känner något i området kring den skadade tanden. Därefter avlägsnar tandläkaren den delen av tanden som har angripits av karies. Detta görs antingen med ett handinstrument eller med en borr. Ibland kan man även använda laser som börjar bli alltmer populärt att använda.

När tandvävnad har tagits bort bildas ett hål och då appliceras ett behandlingsmedel för att lagningen ska fästa vid tanden. Medlet behöver verka så det kan ta en stund.

Sedan sätter tandläkaren dit lagningsmaterialet och formar det med en liten borr.

Lagningens form kontrolleras med bettfolie som visar om den måste anpassas och formas om efter personens bett.

Lagning med krona

Tandläkaren slipar först ned den skadade tanden för att göra plats för kronan.

Därefter görs ett avtryck som sedan en tandtekniker utgår ifrån för att kunna utforma tandkronan. Du kan då få en tillfällig krona och sedan komma tillbaka för att sätta dit den permanenta kronan.

En lagning med krona håller mycket länge, oftast livet ut och ser ut som en naturlig tand. Men det förutsätter att du sköter din rengöring eftersom tanden under tandkronan fortfarande kan drabbas av karies.

Laga tänder med laser

Lagning med laser innebär att karies som tas bort med laser istället för med en borr.

Lasern gör att vattenmolekylerna i tandens hårdvävnad hettas upp, varpå det uppstår en reaktion i vävnaden.

Denna process gör att en liten del av tanden ”sprängs” bort och på så sätt avlägsnas kariesangreppet. Denna metod brukar anses bekväm och mindre obehaglig än den traditionella borren.

Det här kan du förvänta dig efter behandlingen

Lagningar med fyllning håller ofta mycket bra. Men gamla lagningar kan ibland lossna och då behöver du besöka tandläkaren direkt för att inte tandroten ska skadas. Då får du ofta komma på ett akutbesök och få en provisorisk lagning.

  • Om du sköter din dagliga rengöring kan lagningen hålla livet ut men ibland behöver du fylla på med fyllnadsmaterial som har lossnat.
  • Efter att du fått en krona håller den i regel ännu bättre än en vanlig fyllning.
  • Om du går på regelbundna besök hos tandläkaren kan du i god tid åtgärda och förebygga att en fyllningen eller krona lossnar.
Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

  • Barrel

    Alltid bästa pris

  • Cloud

    Kvalitetsgranskade tandläkare

  • Out

    Kostnadsfri avbokning

Boka tandläkare nära dig – till bästa pris

CloseIcon

Svar på vanliga frågor

Här kommer några vanliga frågor om tandlagningar.

  • Hur snabbt kan jag äta efter tandlagning?

    PlusIcon
    Efter att din bedövning har släppt kan du äta och dricka som vanligt. Men var ändå försiktig när du tuggar.
  • Vad är konsekvenserna av att inte laga sina tänder?

    PlusIcon
    Du kan bli sjuk och tanden kommer att bli så pass infekterad att tandroten skadas och du får då mycket ont och kan drabbas av feber. Att gå med en infektion i en tand kommer till slut att påverka hela kroppen negativt eftersom ditt immunförsvar arbetar konstant. Om infektionen är så pass aggressiv är ofta den enda utvägen att ta bort tanden. Infektionen kan också sprida sig till närliggande tänder och käkben vilket leder till kraftigare komplikationer.
  • Hur länge är man öm efter en tandlagning?

    PlusIcon
    Det brukar gå över efter några dagar. Har du mycket värk kan du ta smärtstillande men går värken inte över bör du kontakta tandläkaren som utförde lagningen.
Skribent och granskare

Skribent och granskare

Publicerad:
2022-09-29
Senast uppdaterad:
2023-06-15
Medicinsk skribent:
Rebecca Karlström
Faktagranskare:
Sepide Hajitaheri, Farmacie kandidatexamen, Uppsala Universitet
Ansvarig utgivare:
Sepide Hajitaheri