Stäng 
CloseIcon
    • Bokning
    • Fakta
    • Om Tandläkare.se

    Vad vill du göra?

  • Tandlakartid
    Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
  • Tandvard
    Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
  • Support
    Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Frågor och svar om tandreglering

Vi besvarar vanliga frågor om tandreglering.

Kan man endast få tandställning som tonåring?

Då tänderna kan regleras hela livet, kan du få tändställning när du vill. Dock bör en del behandlingar göras innan man vuxit färdig. Därför reglerar de flesta sina tänder när de är i tonåren.

Hur lång tid tar en behandling?

En behandling tar mellan några månader till flera år, beroende på hur mycket som behöver regleras. Dock brukar de flesta behandlingar ta mellan ett halv år till två år.

Måste man dra ut tänder innan man får en tandställning?

I vissa fall är det nödvändigt att ta bort en eller flera tänder innan man får en tandställning. Oftast sker det om tänderna sitter väldigt trångt på grund av en för liten käke.

Gör det ont att ha tandställning?

Det gör inte ont att sätta fast en tandställning; behandlingen görs utan bedövning. När tandställningen är på plats kan den i början skava och tänderna kännas ömma. Men besvären går oftast över efter några dygn. Vid behov kan du ta smärtstillande tabletter.

Hur ofta behöver man gå på kontroll?

Var 6-8:e vecka bör du gå till tandläkaren för att få tandställningen kontrollerad och justerad. Att reglera tänderna är en långsamt process. Det är viktigt att du inte försöker skynda på regleringen genom att själv spänna tråden oftare, det kan skada tänderna.

Kan man äta som vanligt?

Det är viktigt att man inte utsätter tandställningen för stor belastning, den kan då lossna. Hård och seg mat är inte rekommenderat. Skulle tandställningen lossna kontaktar du din tandläkare så snart som möjligt för att minska risken att tänderna regleras fel.

Vad gör man om tandställningen gått sönder?

Skulle din tandställning gå sönder är det viktigt att inte äta hård och seg mat. Beroende på vad som gått sönder finns det saker du själv kangöra. Dock är det viktigt att du kontaktar din klinik så snabbt som möjligt för att få den lagad.

Vad händer efter behandlingen?

Efter att tandställningen tagits bort behöver tänderna stabiliseras så att de inte återgår till sin ursprungliga position. Detta gör du med en så kallad retainer. Det finns två typer av retainers, en metalltråd som fästs på baksidan av tänderna eller en skena som man har på natten. Hur länge du behöver ha en retainer varierar, men de flesta har det livet ut.

Finns det några risker med att reglera tänderna?

Tandreglering är förenat med en del risker. Du drabbas lättare av karies då bakterier bildas i kanten av tandställningen. En god munhygien är därför viktigt.Dessutom kan du få vita fläckar, korta tandrötter och i vissa fall även rotfylla tänder.

Kan man flytta utomlands under behandlingen?

Det är inte rekommenderat att flytta utomlands under tiden tänderna regleras. Detta för att man behöver gå på regelbundna kontroller.

Väljer du ändå att flytta avbryts behandlingen och tandställningen plockas bort eller så får du kontakta en klinik där du ska flytta till och fortsätta behandlingen. Du kan få hjälp av din nuvarande tandläkare att få med dig information om din pågående behandling till den nya tandläkaren.

Läs mer om tandvård utomlands.

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

  • Barrel

    Alltid bästa pris

  • Cloud

    Kvalitetsgranskade tandläkare

  • Out

    Kostnadsfri avbokning

CloseIcon