Stäng 
CloseIcon
    • Bokning
    • Fakta
    • Om Tandläkare.se

    Vad vill du göra?

  • Tandlakartid
    Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
  • Tandvard
    Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
  • Support
    Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Tandvård

Svenska Tandvården
Allt du behöver veta om den svenska tandvården

Den svenska tandvården – Så här fungerar den för dig

När du är i behov av tandvård, har du rätt att söka tandvård hos vilken tandklinik du vill, både hos privata kliniker och till en offentlig vårdgivare så som Folktandvården.

De allra flesta tandkliniker är anslutna till Försäkringskassan vilket är en förutsättning för att du som patient ska kunna nyttja de statliga bidragen för din vård. Kolla med den tandläkaren du besöker om de är anslutna innan du bokar en tid.

Vilken region tillhör du

region ikonRegionerna har som uppgift att erbjuda tandvård för befolkningen i landet. Varje region har särskilt ansvar för barn- och ungdomstandvård, specialisttandvård för vuxna samt tandvård som riktar sig till personer med särskilda behov.

Vilken region som du tillhör kan du ta reda på genom att gå in på 1177. Där kan du söka på region och se vad som gäller i din region.

Som huvudregel tillhör du mottagningen i ditt: län / stad / område. Den geografiskt närmaste kliniken helt enkelt.

Ska du betala eller inte hos din tandläkare – Detta avgör

betalningskort ikonI Sverige erbjuds alla barn och ungdomar fri tandvård till och med 31 december det år som du fyller 23 år.

Från det är som du fyller 24 år betalar du för tandvården själv. Men det finns flera tandvårdsstöd som du har rätt att ta hjälp av.

Nedan ser du vad som påverkar om personer får betala eller inte:

  • Din ålder. Är du barn eller ungdom under 24 år har du rätt till fri tandvård.
  • I vilket syfte och vad din behandling har för funktion. Är det enbart av estetiska skäl betalar du för din behandling själv.
  • Om du har en funktionsnedsättning kan du få en viss del betald med ett tandvårdsstöd som kallas för särskilt tandvårdsstöd (STF).
  • Om du har vissa sjukdomar och ska operera dig kan tandvård behövas för att minska risken för infektioner. I de fallen räknas tandvården som sjukvård och ingår därmed i högkostnadsskyddet. Då kostar tandläkarbesöket och behandlingen som för vanlig sjukvård.
  • Skadar du dig eller får problem med tänderna i samband med ditt arbete kan det räknas som en arbetsskada. Om Försäkringskassan godkänner tandproblemen som arbetsskada kan du få ersättning för de undersökningar, behandlingar och om du betalar för resekostnader som skadan innebär.
  • Privata olycksfallsförsäkringar kan också täcka kostnader för tandskador.

Vilka undersökningar och behandlingar ingår för dig hos tandläkaren?

lista ikonNär det gäller tandvård som är sjukdomsrelaterat är det bara den tandvård som hör samman med sjukdomsbehandlingen som ingår. Önskar du en behandling som inte är kopplad till sjukdomen, betalar du själv för den.

När det gäller allmäntandvård har du som är försäkrad i Sverige rätt att få tandvårdsbidrag. Det första tandvårdsbidraget är ett statliga tandvårdsstöd som kallas för det allmänna tandvårdsstödet (ATB).

Det kan du använda som betalning för nästan all typ av tandvård, både hos den privata tandläkaren och hos Folktandvården.

Från det året som du ska fylla 24 och upp till 29 år, samt du som är över 65, är ditt tandvårdsstöd på 600 kronor per år. Är du mellan 30 till 64 får du 300 kronor om året. Bidraget får du spara i två år.

När tandläkarbesöken sker allt oftare och börjar att kosta dig mer finns ett annat tandvårdsbidrag som kallas för högkostnadsskyddet inom tandvård, som du kan ta hjälp av. Det skiljer sig från det högkostnadsskydd som finns för sjukvården.

Högkostnadsskyddet kan du först utnyttja när självkostnaderna för tandläkarbesöken har uppgått till 3000 kr av referenspriset inom ett år.

Då får du 50 procent i ersättning när behandlingen överstiger 3000. Därefter får du 85 procent i ersättning för en behandling som överstiger 15 000 kronor.

Nedan ser du vad som ingår i högkostnadsskyddet:

  • Avtagbara proteser
  • Kronor ersätts inom högkostnadsskyddet om tanden har en omfattande skada. Det gäller för all tänder utom för visdomständerna.
  • Bryggor och implantat. När det gäller bryggor och implantat finns det lite olika regler på vilka tänder som kan räknas in i högkostnadsskyddet och vilka typer av material som ingår. Därför är det bäst att rådfråga din tandläkaren om vad som gäller i ditt fall
  • Basundersökning och behandlingar ingår om det inte är av enbart kosmetiska skäl.
  • Om du till exempel behöver dra ut en tand ingår förutom själva utdragningen även bedövning, blodstillning och eventuella stygn som behöver sys. Även kontroll och efterbehandling, till exempel att ta bort stygnen, ingår.

Skillnad på offentlig och privat tandvård

Den största skillnaden är priset eftersom i Sverige gäller fri prissättning på tandvård. Det innebär att både Folktandvården och hos den privata tandläkaren får sätta sina egna priser. Därför kan det löna sig att jämföra priser mellan olika tandkliniker..

Privat tandvård passar dig som:

  • Föredrar en mer personlig kontakt med tandläkaren.
  • Vill kunna jämföra priser på behandlingar och på så sätt få möjlighet att betala ett lägre pris.
  • Om du föredrar att en klinik har en viss inriktning såsom god erfarenhet av tandläkarskräck eller att kliniken exempelvis har en lugnare och mer hemtrevlig miljö.

Offentlig tandvård passar dig som:

  • Tycker att det är mindre viktigt att få träffa samma personal varje gång.
  • Enkelt kunna ta del av en bestämd prislista.

Prisexempel på svenska tandvårdspriser

pris ikonInnan en undersökning eller behandling påbörjas, ska du få information av din tandläkare om kostnaden för åtgärden.

Ibland ändras förutsättningarna under din behandling, antingen behövs inte en åtgärd som man trodde från början eller så behöver tandläkaren utöka sina åtgärder. Då ändras också kostnaden och då ska du informeras om detta och om anledningen till ändringen.

För barn och ungdomar är besöket avgiftsfritt till och med det år du fyller 23 år.

Tandläkarna utgår ifrån ett referenspris när de sätter sina priser på sina behandlingar. Referenspris är ett satt pris för en viss behandling, ett så kallat “normalpris”. Det finns för att försäkringskassan ska ha ett pris att förhålla sig till när de ska räkna ut hur stor ersättning du kan få.

Referenspriserna gör det också lättare för dig som patient att kunna jämföra priser på samma behandling hos olika kliniker. Om du ändå väljer att göra en behandling som är dyrare än referenspriset får du betala mellanskillnaden själv.

Läs mer om referenspris här: tlv.se

Prisexempel på vanliga behandlingar enligt referenspriser:

Basundersökning: 885 kronor

Omfattande undersökning, utförd av tandläkare: 1095 kronor

Basundersökning hos tandhygienist: 675 kronor

Referenspriser för Tandvård
Klicka på bilden för att öppna PDF:en med referenspriser

Boka din tandvård med oss

boka tid ikonOavsett om du har problem med tandvärk, skadat dina tänder eller vill utföra en tandblekning kan du boka det via oss på Tandläkare.se

Följ dessa steg:

  • Sök på din stad i sökfältet och bocka i vilken typ av tid som du önskar, till exempel “basundersökning”. Då visas tider i en lista hos de tandläkare som erbjuder tider för basundersökningar i ditt område. Där kan du klicka på boknings-knappen för att boka en tid.
  • Eller sök via kartor och markera ditt område så visas lediga tider i ditt område
  • Eller sök på en specifik klinik i sökfältet och fyll i deras formulär, så kontaktar kliniken dig inom kort.
  • Eller chatta med oss så kan vi boka en tandläkartid åt dig.
  • Eller ring så kan vi boka en tid till dig, Tel: 010-1089633
Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

  • Barrel

    Alltid bästa pris

  • Cloud

    Kvalitetsgranskade tandläkare

  • Out

    Kostnadsfri avbokning

Boka tandläkare nära dig – till bästa pris

CloseIcon

Svar på vanliga frågor om tandvård

  • Jag har inte råd med tandvård, vad ska jag göra?

    PlusIcon
    Det kan finnas olika lösningar som gör att du ändå kan få tandvård även om du inte har råd att betala för den. Till exempel kan du få hjälp att ansöka om ett lån eller göra en delbetalning för att slippa betala allt på en gång. Ibland hjälper inte lån eller avbetalningsplaner, då kan ett alternativ vara att ta kontakt med socialtjänsten i din hemkommun, för att se om de kan hjälpa dig. Om du redan har fått ett kostnadsförslag på en behandling av en tandläkare och du tycker den är för dyr kan du fråga om det finns en billigare lösning. Vissa material är dyrare än andra och ibland kan det gå bra med ett billigare alternativ. Om du exempelvis behöver dra ut en tand kanske tanden kan repareras istället, hör med tandläkaren om det kan vara en billigare lösning för dig.
  • Har jag rätt till ersättning om jag söker tandvård utomlands?

    PlusIcon
    Ja i de flesta fall har du det. Det kallas för planerad tandvård om du väljer att söka tandvård utomlands. Då har du rätt att få ersättning för vården om den utförs inom EU och i EES-länderna Island, Liechtenstein eller Norge. Den ersättningen motsvarar det du skulle ha fått om behandlingen hade gjorts i Sverige. De egna kostnaderna för <a href="https://www.tandlakare.se/tandvard-utomlands/">din tandvård utomlands</a> får du räkna in i högkostnadsskyddet för tandvård. Du kan också använda ditt svenska tandvårdsstöd. Det kan vara bra att veta att tandvård för barn och ungdomar ofta kostar i andra länder.
  • Vilken tandvårdsregion tillhör jag?

    PlusIcon
    Kontakta 1177 om du är osäker på vilken region som du tillhör. Eller ring eller besök en tandläkare så kan de hjälpa dig.
  • Vilka ekonomiska stöd finns det att få?

    PlusIcon
    Det finns det flera olika tandvårdsbidrag att ta hjälp av. Allmänna tandvårdsbidraget (ATB), Högkostnadsskyddet och Särskilt tandvårdsbidrag (STB). Bidragen gäller inte för barn och ungdomar under 24 år eftersom tandvården är gratis för dem.
  • Har jag rätt till fri tandvård?

    PlusIcon
    Barn och ungdomar under 24 år har rätt till fri tandvård. Eller om du har vissa funktionsnedsättningar eller sjukdomar kan du också vara berättigad till gratis tandvård eller till ett särskilt tandvårdsbidrag. Hör med Försäkringskassan om du har rätt till ett så kallat tandvårdskort eller ett digitalt intyg som oftast används idag.