Stäng 
CloseIcon
    • Bokning
    • Fakta
    • Om Tandläkare.se

    Vad vill du göra?

  • Tandlakartid
    Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
  • Tandvard
    Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
  • Support
    Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Tandvärk – när det gör ont i tänderna

Om du drabbas av tandvärk ska du uppsöka tandläkaren så snart som möjligt. Det blir sällan bättre av att du väntar och ju snabbare du får behandling desto bättre. Tandvärken kan variera från och till men också vara mycket intensiv. Det beror på vad som orsakar smärtan.

Kvinna med tandvärk

Hur stoppar jag min tandvärk nu?

Det kan vara svårt att säga exakt var det gör ont eftersom smärtan kan stråla ut i ett större område, exempelvis kring örat.

Att det gör ont beror på att en eller flera nerver i en tand har blivit infekterade. Ju snabbare du får hjälp att åtgärda tandvärken, desto bättre är det.

För att snabbt lindra smärta ska du ta receptfria smärtstillande värktabletter och undvika att ligga ner, det kan istället öka trycket och göra att du får ännu ondare.

Du bör uppsöka en tandläkare så snart du kan, helst samma dag. Många tandkliniker erbjuder akuttider under kvällar och helger.

Tandläkare.se kan du lätt hitta en tandläkartid som passar dig. Du fyller i vilket datum när du önskar komma och då visas lediga tider hos tandkliniker i ditt närområde.

Många kliniker lägger också ut sista minuten-tider som dessutom brukar vara rabatterade.

Tandvärk huskur

Bästa sättet att undvika det är att borsta tänderna med fluortandkräm, äta bra mat och inte småäta. Men har du plötsligt drabbats av akut tandvärk kan du göra några saker för att lindra smärtan tills du kommer till tandkliniken.

Först och främst är det viktiga att hålla rent. Du kan skölja med saltvatten som är bakteriedödande.

Du kan försöka se till att matrester inte ligger kvar i munnen mellan måltiderna genom att skölja munnen. Kontrollera också tänderna regelbundet hos tandläkaren.

Har du anlag för karies och drabbas ofta av hål i tänderna kan du få utskrivet en tandkräm som innehåller en större mängd fluor än vanlig tandkräm.

Här kan du se vad du i första hand kan göra:

  • Att ta smärtstillande läkemedel, såsom Alvedon och Ipren brukar lindra.
  • Det finns också receptfri bedövande salva du kan sätta på det drabbade området. Se till att tvätta händerna noga innan och att inte ta för mycket. Försök att inte svälja direkt efter att du applicerat utan låt det verka på området en stund. Bedövningen håller i sig i ca en timme.
  • Det kan också lindra att hålla något kallt mot kinden där det gör ont.
  • Blir det inte bättre, uppsök en akuttandläkare, tider för akuttandvård hittar du här.

Hur snabbt kan jag få en tandläkartid?

Din ordinarie tandläkare kanske inte kan erbjuda dig tandvård inom kort om du har drabbats av tandvärk, då är det bättre att söka dig till en akuttandläkare. Det är bättre än att du väntar på att träffa din ordinarie tandläkare.

Följ nedan steg för att snabbt kunna få en tid:

  • Sök på din ort på Tandläkare.se och bocka i akuttider. Då kommer lediga tider att visas hos kliniker i ditt område.
  • Du kan också söka på olika kliniker och snabbt se om de erbjuder akuttider.
  • Sista minuten-tider ligger ofta ute, även på kvällar och helger.
  • Hittar du inga tider, kan du boka en vanlig undersökning och fylla i formuläret och skriva att du är i behov av akut tandvård. Då kommer någon från kliniken att höra av sig till dig inom kort.

Symptom på tandvärk

Ibland kan det vara svårt att avgöra om smärtan verkligen är tandvärk.

Här kan du se de vanligaste symtomen om du har tandvärk:

  • Intensiva Ilningar
  • Huggande smärta
  • Molande smärta som kommer och går
  • Huvudvärk
  • Du får svårt att sova och äta
  • Du blir irriterad, orolig och trött
  • Det kan vara svårt att borsta tänderna ordentligt

Vanligaste orsaken till tandvärk

Orsaker till tandvärk kan bero på flera saker. Om du har ont i munhålan är det ett tecken på att en nerv har blivit infekterad.

Men det finns även andra orsaker till att du får tandvärk. Här nedan beskrivs de:

Hål i tänderna

Ett hål i en tand gör att det finns bakterier som gör nerven inflammerad. Det börjar oftast först med att ila i tanden, för att sedan övergå till en mer intensiv smärta som inte brukar gå över av sig själv.

Infektion under en tand som inte är rotfylld

En inflammerad tand kan orsaka att rotspetsen blir inflammerad och det bildas då var som ger symtom i form av en molande värk. Käkarna kan också svullna upp. För att behandla detta behövs det göras en rotfyllning.

Infektion under en rotfyllning

Ibland händer det att rotfyllningar inte sluter tätt och att det kommer in bakterier i området. Det kan också bli kvar bakterier i tanden under rotfyllningen som leder till att käkbenet blir inflammerat. Då kan du få ont i tänderna och värk i ansiktet och svullna upp.

Djupa lagningar

Tänder som har djupa lagningar skyddar ibland tandnerven sämre än en frisk tand. Både den försämrade isoleringen kan orsaka ilningar eller tandvärk. Tanden kan ila, värka och bli öm när du rör den om fyllningen lossnar eller sitter löst.

Blottade tandhalsar

Den hårda tandemaljen skyddar inte bara kronan på tanden utan också tandnerven. Dock slutar emaljen vid tandköttskanten. Om ditt tandkött drar sig tillbaka kan tandens rotyta bli synlig. Tandroten är porös och skyddar inte tandnerven lika bra som tandemaljen. Därför kan det uppstå ilningar när du exempelvis äter glass eller något varmt.

Tandskador

En tandskada som du fått på grund av olycksfall eller när du bitit sönder en tand kan ge dig tandvärk. Då kan tandbenet och tandens nerv bli synlig när delar av en tand har gått av. Det gör tanden mer känslig för varmt och kallt och kan även leda till värk.

Tandsprickor

Små tandsprickor gör att det kan ila i tanden. Djupare sprickor kan ge smärta och ömhet. Det beror på att tandnerven blir inflammerad.

Gnissla eller pressa tänder

Käkmusklerna arbetar hårt vid tandgnissling eller om du pressar ihop käkarna mycket under natten. Det blir som en träningsvärk i käken som kan kännas som tandvärk, men också leda till huvudvärk.

Det finns en risk att du sliter ner tänderna så mycket att tandnerven inte får tillräckligt skydd.

Dessutom kan du få små sprickor i tanden som kan leda till större sprickor. Det syns ofta om du gnisslar tänder, då kan en bettskena vara till stor hjälp genom att avlasta käkarna under natten.

När ditt tandkött drabbas av en infektion

När en tand växer fram och bryter igenom ditt tandkött kan det bildas en inflammation i tandköttet. Det beror på att det är svårt att hålla rent när den håller på att växa upp.

Det är vanligt när visdomständer kommer fram, dom tenderar nämligen att inte växa fram ordentligt. Då kan små tandköttsfickor bildas och det blir svårt att hålla rent där.

Tandvärk visdomstand

De flesta upplever smärta när en visdomstand har dragits ut. Smärtan går ofta över på fyra till fem dagar, men ibland kan det vid tandutdragning vara så att tanden kan sitta mycket hårt, speciellt visdomständer och då kan nerverna påverkas runtomkring i munhålan och ge upphov till mer ihållande smärta.

Ibland blir hålet efter tanden infekterat. Då kan du få både svår värk och feber.

Tandlossning

Oftast får du inte ont till en början om en tand håller på att lossna, men om det börjar värka beror det på att tandköttet och fästet runt tanden har blivit infekterat.

Om du uppsöker en klinik och går på regelbundna kontroller kan de se om du har början till det och på så sätt förhindra utvecklingsförloppet.

En protes som skaver

Tandprotester kan med tiden vara för stora mot underlaget, eftersom underlaget kan flytta sig en aning. Protesen kan då börja skava mot tandköttet som ger upphov till sår som i sin tur kan leda till smärta.

Undersök och boka en tandläkare för din tandvärk i någon av dessa städer

Boka tandläkare i Stockholm
Boka tandläkare i Göteborg
Boka tandläkare i Malmö

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

  • Barrel

    Alltid bästa pris

  • Cloud

    Kvalitetsgranskade tandläkare

  • Out

    Kostnadsfri avbokning

Sök vård för tandvärk

CloseIcon

Svar på vanliga frågor om tandvärk – när det gör ont i tänderna

  • Stoppa tandvärk och lindra tandvärk, hur går jag tillväga?

    PlusIcon
    Värktabletter och att hålla något kallt mot kinden brukar kunna lindra. Men vänta inte för länge med att uppsöka en tandklinik, eftersom värken brukar ofta bli värre då.
  • Är det farligt att ha sprängande tandvärk en längre tid?

    PlusIcon
    Det är inte farligt men det kan göra att du börjar må dåligt psykiskt och känner dig irriterad överlag. Om du går med din värken länge så brukar själva orsaken till din värk förvärras som då kan ge upphov till feber som följd. Därför är det viktigt att du kollar upp orsaken till varför du har ont. Då är det lättare att undvika tandvärk.
  • Finns det sjukdomar som påminner om tandvärk?

    PlusIcon
    Temporomandibulär dysfunktion (TMD) kan ge upphov till att ansiktet smärtar. Symtomen kan kännas likadana. Det är därför viktigt att se till att få du får en undersökning om du misstänker att du känner att det smärtar i ansiktet. Då kan du få behandling för detta. Synfel och ögonsjukdomar kan ibland ge upphov till molande huvudvärk som kan förväxlas med en värkade tand. Därför är det bra att kolla upp sin syn emellanåt. Bihåleinflammation kan ge upphov till ömhet i ansiktet och likna värk i en tand. Om det inte släpper efter några dagar bör du söka vård hos din närmaste vårdcentral. Då kommer behandling av din inflammation även ta bort tandvärken.
  • Hur snabbt verkar antibiotika mot tandvärk?

    PlusIcon
    Det brukar ta 2-3 dagar innan du känner att din värk släpper om du får antibiotika. Det bästa är att försöka undvika att behöva få antibiotika genom att vara extra noga med rengöringen kring området. Antibiotika används bara om det verkligen behövs. Du kan själv applicera bakteriedödande gel med klorhexidin på området. Finns att köpa receptfritt på apoteket.
  • När ska jag söka vård?

    PlusIcon
    Så fort som möjligt. Väntar du kommer oftast smärtan att förvärras.
Skribent och granskare

Skribent och granskare

Publicerad:
2021-10-01
Senast uppdaterad:
2024-01-24
Medicinsk skribent:
Rebecca Karlström
Faktagranskare:
Sepide Hajitaheri, Farmacie kandidatexamen, Uppsala Universitet
Ansvarig utgivare:
Sepide Hajitaheri