Förebygga ilningar
Det är viktigt att vara noggrann med rengöringen av tänderna för att förebygga ilningar i tänderna. Borstar du tänderna morgon och kväll och samtidigt rengör med tandtråd kan du förebygga vanliga tandsjukdomar som karies och tandsten.
Borsta rätt
När du borstar tänderna gäller det att borsta på rätt sätt. Tar du i för hårt kan du skada tandköttet som skyddar den känsliga tandroten.
Använd alltid en mjuk tandborste och var lätt på handen så minskar risken att tandköttet drar sig uppåt. Borsta tänderna två gånger om dagen under två minuter.
Behandling av blottade tandhalsar
Tandhalsen saknar emalj och är därför mer mottaglig för bakterieangrepp och karies. Har du borstat hårt och redan fått blottade tandhalsar kan tandläkaren lägga en tunn platsfilm över det känsliga området.
Om skadan är liten kan det räcka med fluorlack. Behandlingen brukar ha god verkan mot ilningar i tänderna, men skyddet är inte permanent. Börjar man känna av ilningar i tanden igen är det dags för ett nytt tandläkarbesök.
Vad det beror på
Ibland beror ilningarna på att tänderna har drabbats av karies eller att emaljen har spruckit. Tandens emalj är ett hårt material som finns till för att skydda tanden mot olika typer av angrepp.
Karies är en sjukdom som orsakas av att syran som munbakterierna producerar bryter ner tandsubstansen. Syran produceras när bakterierna får tillgång till substrat (socker) genom kosten.
När kariesangreppet pågått länge utan behandling kan bakterierna ta sig igenom emaljen och in till tandens inre lager (dentinet).
Vid särskilda omständigheter som exempelvis när dentinet blottas mot munhålan påverkas nervutskotten som löper i kanalen närmast tandens kärna. Nervändarna reagerar på värme och kyla. Detta upplevs som ilningar eller tandvärk.
Gnisslar du tänderna eller tuggar hårt kan emaljen och dentinet spricka. Detta ger samma smärta som vid karies eftersom dentinet blottas. När du sedan tuggar, vidgas sprickan tillfälligt. Detta orsakar tillfälligt starka ilningar eller smärtor i tanden för att sedan försvinna tills nästa gång du ska äta.
Emaljen
Tandens emalj är kroppens hårdaste material. Den ska klara av tuffa belastningar under en livstid. Vilka livsmedel vi väljer och hur vi lever påverkar våra tänders livslängd. Sura drycker kan exempelvis orsaka frätskador på tänderna. När emaljen fräts bort blottas dentinet och du får ilningar i tänderna.
Lider du av sura uppstötningar eller om du kräks ofta påverkas pH värdet i munnen och emaljen tar skada. Det är viktigt att få behandling om du märker av frätskador på tänderna. Har du tendens till frätskador är det viktigt att undvika sur mat och att låta bli tandborstning direkt efter intag av sura livsmedel. Om frätskadorna beror på en sjukdom är det viktigt att besöka en läkare för att få hjälp.
Ilningar i tänderna är vanligast hos yngre och medelålders. Detta beror på att dentinet blir tjockare med åren och därmed mindre känsligt för yttre faktorer.