Stäng
- Bokning
- Fakta
- Om Tandläkare.se
- Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
- Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
- Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar
Om du märker att du lätt börjar blöda eller på annat sätt misstänker att du har en infektion i tandköttet bör du söka tandvård för att kunna påbörja behandlingen så snart som möjligt.
Tandlossning går att stoppa om det kan upptäckas i ett tidigt skede. Därför är det viktigt att du besöker tandvården regelbundet så att eventuella tandlossningssjukdomar kan upptäckas av tandläkaren i god tid.
Här hos oss kan du snabbt och smidigt hitta en tid inom kort.
Vill du boka en tid för att få svar på om du har början till tandlossning? Följ nedan steg:
Ett tidigt symptom är att det ofta blöder från tandköttet när du borstar tänderna. Ibland kan det dock blöda om du har borstat för hårt och det är inte ett tecken på tandlossning men om du väldigt lätt börjar blöda i tandköttet trots att du borstar varsamt, ska du vara vaksam och boka en tid till en tandläkare om besvären inte försvinner inom en vecka. Var extra noga med munhygienen om du röker, då märker du oftast ingen blödning eftersom blodkärlen dras ihop av rökning.
Tandlossning, eller parodontit, är svårt att upptäcka själv, eftersom processen är långsam och till en början gör det oftast inte heller ont. Om infektionen är långt gången upptäcker du det genom att det oftast gör mycket ont, eftersom den då har krupit djupare ner i tandroten.
Här är de vanligaste symptomen på Paradontit:
Det gör oftast mycket ont om infektionen har gått djupare ner i tanden. Det svullnader då upp och samling av var kan bildas och i sista ledet lossnar tanden. En tandläkare kan upptäcka en eventuell tandlossning i tidigt skede. Därmed kan du förhindra en eventuell tandlossning.
Behandlingen påbörjas oftast genom att tandläkaren eller tandhygienisten noga kontrollerar dina tandköttsfickor med röntgenbilder, för att kunna bedöma hur djupt infektionen har angripit tandköttet och den tand som har drabbats.
Bakteriebeläggningar tas bort under bedövning och tandsten avlägsnas i tandköttsfickorna. I mer allvarliga fall kan din ordinarie tandläkare remittera dig till en parodontolog, specialisttandläkare inom parodontit.
I vissa fall kan operationer av tandköttet behövas samt tandutdragningar. Efter en sådan behandling är det mycket viktigt med egenvård för att det ska läka så bra som möjligt.
Tandlossning börjar som en tandköttsinflammation oftast orsakad av plack och bakteriebeläggningar vid tandköttskanten. Inflammationen i tandköttet bildas för att bekämpa infektioner i tandköttet genom att bryta ned den infekterade vävnaden.
Om infektionen i tandköttet inte går tillbaka, leder det till att tandköttsfickorna blir djupare. Det blir då besvärligare att komma åt och rengöra på egen hand, vilket gör att bakterierna blir kvar där. Inflammationen kan sedan sprida sig längs tandroten ned i käkbenet och tandens fäste förstörs och till slut lossnar tanden.
Om ditt tandkött börjar blöda vid borstning, ska du sköta munhygienen extra noga, inte minst mellan tänderna. Om det inte blir bättre efter en vecka bör du söka vård. Har du redan en pågående tandlossning kommer inte egenvård att hjälpa utan då bör du söka tandvård så snart du kan.
Så här kan du förebygga tandlossning:
Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.
Alltid bästa pris
Kvalitetsgranskade tandläkare
Kostnadsfri avbokning