Stäng 
CloseIcon
    • Bokning
    • Fakta
    • Om Tandläkare.se

    Vad vill du göra?

  • Tandlakartid
    Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
  • Tandvard
    Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
  • Support
    Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Tandlossning (Parodontit) Orsak & Behandling

Tandlossning är en infektion i tandens fäste och det kan leda till att tänderna långsamt lossnar från käken. Det är inget som sker över en dag utan det är något som smyger sig på under längre tid, ibland under flera år. Det är inte alls heller säkert att du märker det. Men du kan undvika det genom att sköta rengöringen varje dag.
Utveckling tandlossning
Så här ser utvecklingen fram till tandlossning ut.

Vidta dessa åtgärder direkt om du misstänker tandlossning

Om du märker att du lätt börjar blöda eller på annat sätt misstänker att du har en infektion i tandköttet bör du söka tandvård för att kunna påbörja behandlingen så snart som möjligt.

Tandlossning går att stoppa om det kan upptäckas i ett tidigt skede. Därför är det viktigt att du besöker tandvården regelbundet så att eventuella tandlossningssjukdomar kan upptäckas av tandläkaren i god tid.

Här hos oss kan du snabbt och smidigt hitta en tid inom kort.

Vill du boka en tid för att få svar på om du har början till tandlossning? Följ nedan steg:

  1. Du går in på Tandläkare.se och då visas automatiskt tider i ditt område
  2. Du kan förfina din sökning och bocka i “Basundersökning” samt i nästa steg, välja vilken tid du önskar komma.
  3. Därefter kommer du till ett kort formulär där du fyller i anledning till besöket samt dina personuppgifter
  4. Då är bokningen klar och du får en bekräftelse på mail. Enkelt och smidigt!

Symptom på parodontit

Ett tidigt symptom är att det ofta blöder från tandköttet när du borstar tänderna. Ibland kan det dock blöda om du har borstat för hårt och det är inte ett tecken på tandlossning men om du väldigt lätt börjar blöda i tandköttet trots att du borstar varsamt, ska du vara vaksam och boka en tid till en tandläkare om besvären inte försvinner inom en vecka. Var extra noga med munhygienen om du röker, då märker du oftast ingen blödning eftersom blodkärlen dras ihop av rökning.

Tandlossning, eller parodontit, är svårt att upptäcka själv, eftersom processen är långsam och till en början gör det oftast inte heller ont. Om infektionen är långt gången upptäcker du det genom att det oftast gör mycket ont, eftersom den då har krupit djupare ner i tandroten.

Här är de vanligaste symptomen på Paradontit:

  • Blödande tandkött.
  • Återkommande tandköttsinflammation
  • Om du har mycket ont i en eller flera tänder.
  • Dålig andedräkt under en lång period.
  • Svullet och rött tandkött.
  • Varbildning runt tanden kan förekomma
  • Tandkött som drar sig upp mot tandroten

Behandling och Åtgärder

Lösa tänder ligger på ett bord

Det gör oftast mycket ont om infektionen har gått djupare ner i tanden. Det svullnader då upp och samling av var kan bildas och i sista ledet lossnar tanden. En tandläkare kan upptäcka en eventuell tandlossning i tidigt skede. Därmed kan du förhindra en eventuell tandlossning.

Behandlingen påbörjas oftast genom att tandläkaren eller tandhygienisten noga kontrollerar dina tandköttsfickor med röntgenbilder, för att kunna bedöma hur djupt infektionen har angripit tandköttet och den tand som har drabbats.

Bakteriebeläggningar tas bort under bedövning och tandsten avlägsnas i tandköttsfickorna. I mer allvarliga fall kan din ordinarie tandläkare remittera dig till en parodontolog, specialisttandläkare inom parodontit.

I vissa fall kan operationer av tandköttet behövas samt tandutdragningar. Efter en sådan behandling är det mycket viktigt med egenvård för att det ska läka så bra som möjligt.

Orsak – Vad det är som faktiskt händer

Tandlossning börjar som en tandköttsinflammation oftast orsakad av plack och bakteriebeläggningar vid tandköttskanten. Inflammationen i tandköttet bildas för att bekämpa infektioner i tandköttet genom att bryta ned den infekterade vävnaden.

Om infektionen i tandköttet inte går tillbaka, leder det till att tandköttsfickorna blir djupare. Det blir då besvärligare att komma åt och rengöra på egen hand, vilket gör att bakterierna blir kvar där. Inflammationen kan sedan sprida sig längs tandroten ned i käkbenet och tandens fäste förstörs och till slut lossnar tanden.

Förebyggande egenvård

Om ditt tandkött börjar blöda vid borstning, ska du sköta munhygienen extra noga, inte minst mellan tänderna. Om det inte blir bättre efter en vecka bör du söka vård. Har du redan en pågående tandlossning kommer inte egenvård att hjälpa utan då bör du söka tandvård så snart du kan.

Så här kan du förebygga tandlossning:

  • Det är viktigt att hålla tänderna rena för att ta bort bakterier som kan samlas mellan dem. Förutom tandborste är det bra att använda mellanrumsborste, tandtråd, eller tandsticka.
  • Det är viktigt att gå till tandläkaren eller tandhygienisten med jämna mellanrum. Då blir du undersökt och det märks om tandköttet är inflammerat eller om tänderna håller på att bli lösa.
  • Om du är rökare bör du vara extra noga med att sköta din munhygien genom att borsta tänderna runt tänderna och längs tandköttet. Gärna med en eltandborste som lätt kommer åt trånga utrymmen.
Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

  • Barrel

    Alltid bästa pris

  • Cloud

    Kvalitetsgranskade tandläkare

  • Out

    Kostnadsfri avbokning

Boka tandläkare nära dig – till bästa pris

CloseIcon

Svar på vanliga frågor om tandlossning (parodontit) orsak & behandling

  • Kan snus eller rökning orsaka tandlossning?

    PlusIcon
    Nikotin påverkar tandköttet negativt eftersom blodflödet hämmas och gör det mer känsligt för bakterier. Munnens försvar mot bakterier försämras också av nikotinet då saliven påverkas negativt. Om du får en lättare tandköttsinflammation kan nikotinet försvåra läkningen samt göra att det blir svårupptäckt eftersom nikotinet hindrar tandköttet från att blöda och då blir det i princip omöjligt att själv upptäcka det. En tandläkare kan se om du som rökare håller på att utveckla en dold tandlossning. Därför bör du gå på regelbundna kontroller.
  • Hur stoppar jag det?

    PlusIcon
    Det bästa är att sköta din tandhygien och om du snusar eller röker bör du sluta med det samt att gå och kontrollera dina tänder och tandkött hos en <a href="/tandhygienist/">tandhygienist</a> eller tandläkare.
  • Varför får just jag tandlossning?

    PlusIcon
    Vi alla föds med olika förutsättningar och du kan därför ha ett känsligt tandkött. Risken är då större att du drabbas av inflammation i tandköttet och tandlossning. Har du en gång fått det är risken också större att du kan drabbas av det igen. Om någon i din familj har drabbats av tandlossning kan du ligga i riskzonen att också utveckla det. Sjukdomen Paradontit är nämligen en genetisk sjukdom.
  • Vad bör jag göra om jag har symtom?

    PlusIcon
    Då bör du boka en tid för att få en korrekt bedömning av en tandläkare.
Skribent och granskare

Skribent och granskare

Publicerad:
2021-10-01
Senast uppdaterad:
2024-01-24
Medicinsk skribent:
Rebecca Karlström
Faktagranskare:
Sepide Hajitaheri, Farmacie kandidatexamen, Uppsala Universitet
Ansvarig utgivare:
Sepide Hajitaheri