Tandläkare

Stäng 
CloseIcon
    • Bokning
    • Fakta
    • Om Tandläkare.se

    Vad vill du göra?

  • Tandlakartid
    Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
  • Tandvard
    Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
  • Support
    Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Dåliga Tänder

Att dålig tandhälsa kan ge tandlossning visste du förmodligen redan, men visste du att det finns flertalet studier som visar på ett samband mellan dåliga tänder och sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar. Vi kommer i denna artikel att gå igenom varför man får dåliga tänder, vilka sjukdomar det kan ge och vad du kan göra för att undvika och förebygga dessa sjukdomar!

Medicinsk skribent: Rebecca Karlström

Dåliga tänder

Varför vissa har Dåliga Tänder

Allt för många patienter ignorerar sin munhälsa och väntar med att gå till tandläkaren ända tills smärtan blir för stor att leva med. Varför laga något som inte är trasigt, liksom? Problemet med att gå med dåliga tänder är att det inte bara är farligt för din munhälsa, utan också för din generella hälsa i stort. Vänta därför aldrig med att gå till tandläkaren tills problemet växt sig så stort att du behöver akut tandvård!

Orsaker

  • Om man inte följer god munhygien och rutinmässiga tandrengöringar börjar karies (håligheter) att utvecklas i tänderna. När ett hål börjar uppstå har du i princip en infektion i munnen, även om det kan ta ett tag innan det blir smärtsamt; bara för att din dåliga tand inte verkar ge dig några problem betyder det inte att du ska ignorera den.
  • Yttre våld eller att du biter sönder en tand eller lagning leder ofta till trasiga tänder eller vassa kanter som kan, förutom stor smärta, leda till infektioner i din mun. Det blir även svårare att tugga maten och få i dig tillräckligt med näring. Byt ut skadade eller förlorade tänder mot tandimplantat så minskar du risken att drabbas för infektioner och karies plus att du återfår normal tuggfunktion.
  • Ärftliga egenskaper och genetik är även något som påverkar din tandhälsa stort. Detta har bevisats genom metaanalys där bland annat data kombinerats från nio olika internationella kliniska studier med 62 000 deltagare. Här kunde man även se en genetisk koppling och direkt orsakssammanband mellan karies/tandlossning och kardio-metabola folkhälsofaktorer som rökning, övervikt, personlighet och utbildning.(1)
  • Psykisk sjukdom kan vara ett minst lika stort problem att sköta sina tänder som en fysisk funktionsnedsättning. Psykiska tillstånd som påverkar munhälsan är; personlighetsstörningar, ångest, psykos, demens, neuropsykiatriska sjukdomar, ätstörningar och missbruk. Psykisk sjukdom som leder till svårigheter att sköta munhygienen är ett tillstånd som kan ge rätt till tandvårdsstöd.

Enkla Tips för att Förebygga Dålig Munhälsa

  • Borsta tänderna med en elektrisk tandborste
  • Drick vatten istället för andra drycker
  • Använd fluortandkräm
  • Regelbundna matvanor
  • Tugga eller ät sockerfria tuggummin eller sugtabletter för att minska torrhet i munnen

Problem som kan uppstå med Dåliga Tänder

Genom att inte behandla aktiv karies i munnen kan dessa skadliga bakterier börja orsaka gingivit eller till och med utvecklas till tandköttssjukdom. Så småningom kan bakterierna ta sig till ditt blodomlopp och färdas igenom hela kroppen och påverka vitala organ. Du kan med andra ord sätta ditt liv på spel på grund av att inte behandla dina dåliga tänder!

Dåliga tänder kan enligt studier leda till

  • Karies (hål i tänderna) orsakas av bakterier i munnen.
  • Tandlossning (parodontit) orsakas av bakterier som gör att bindväven som håller fast tanden luckras upp och tanden till slut lossnar.
  • Patienter med tandlossning löper högre risk för hjärt- och kärlsjukdomar och drabbas lättare av högt blodtryck, hjärtinfarkt och stroke.
  • Bakterier som uppstår i samband med tandlossning verkar även kunna leda till för tidig födsel samt låg födelsevikt på spädbarnet.
  • Att förvärra demens och Alzheimers genom att tandlossningsbakterien vandrar från en inflammation i munnen via blodet till hjärnan.
  • Reumatism och tandlossning är båda kroniska inflammatoriska tillstånd som bryter ner vävnaden och det har visat sig i studier att dessa sjukdomar har ett samband.
  • Svår tandlossning gör att du löper 23% högre risk att få bröstcancer enligt en stor studie på 3000 patienter över 30 år.
  • Att förvärra sjukdomen för patienter med diabetes då parodontit påverkar blodsockret på ett negativt vis. Diabetes är även känt att öka risken för parodontit eftersom högt blodsocker kan leda till ökad produktion av fetter och ämnen som bidrar till att bryta ner munvävnad.
  • Bakterier i munnen är orsaken till dålig andedräkt. De gömmer sig mellan tänderna och runt tandköttet.
  • Dåligt självförtroende och depression är vanligare förekommande för människor med dåliga och trasiga tänder framför allt av estetiska skäl.

Boka Tid för Undersökning

För att slippa dåliga tänder och andra sjukdomar bör du gå på regelbundna kontroller.

Boka din tandläkartid enkelt på Tandläkare.se direkt genom att först fylla ut vilken stad du befinner dig i. Därefter kan du se vilka tider och vilka typer av undersökningar som finns tillgängliga att boka och kostnaden för undersökningen. Ibland kan du finna Sista Minuten-tider till ett förmånligare pris!

Kost att Undvika för att få God Munhygien

När du har bra tänder är det svårt att föreställa sig att inte alla har ett vackert leende. Tyvärr är det dock inte så. Även om många tror att dåliga tänder är ärftliga kan orsakerna i verkligheten vara mycket mer varierande. Det är en kombination av faktorer som genetik, kost, munhygien och munhälsa som har bidragit till ditt leende.

Undvik följande Kost för att inte Skada eller få Hål i Tänderna

  • Vem älskar inte den tillfredsställande krispigheten i ett potatischips? Tyvärr är chips fyllda med stärkelse som tenderar att fastna i tänderna. Om du väljer att unna dig snacks som dessa, var extra försiktig och använd tandtråd samma dag för att ta bort alla matpartiklar som kan leda till plackbildning.
  • När det gäller att välja hälsosamma snacks är det många som sätter torkad frukt högst upp på listan. Men många torkade frukter är klibbiga och klibbiga livsmedel kan skada dina tänder eftersom de tenderar att stanna kvar på tänderna längre än andra typer av livsmedel. Se till att skölja med vatten efteråt och att borsta och använda tandtråd noggrant om du ofta äter torkad frukt.
  • Godis, och i synnerhet hårt godis som klubbor är skadligt för dina tänder att äta. Hårt godis utsätter också dina tänder för risker eftersom de förutom att vara fulla av socker som kan ge hål i tänderna även kan utlösa en tandläkarkris, t.ex. en trasig eller avbruten tand. Ett bättre alternativ för att stilla ditt sötsug är att tugga sockerfria tuggummin.
  • Även om isbitar kan tyckas vara ofarliga för dina tänder, och är gjorda av enbart vatten samt inte innehåller varken socker eller andra skadliga ämnen, så är det väldigt vanligt att man börjar tugga på isbiten. Detta kan förstöra dina tänder och din emalj och är en förvånansvärt vanlig orsak till akuta tandläkarbesök.
  • Frekvent exponering för sura livsmedel som citrusfrukter kan erodera emaljen, vilket gör tänderna mer mottagliga för karies med tiden. Så även om en pressad citron eller lime kan förvandla ett enkelt glas vatten till en rolig dryck, är det inte alltid det bästa valet för din mun. Citronfrukter och citronsaft kan också irritera munsår.
  • I sin naturliga form kan kaffe och te vara hälsosamma drycker. Tyvärr kan alltför många människor inte motstå att tillsätta socker som kan ge hål i tänderna. Koffeinhaltigt kaffe och te kan också torka ut din mun och ge fläckar på tänderna.
  • De flesta kolsyrade läskedrycker, inklusive lightläsk, är sura och därför dåliga för dina tänder. När du äter sockerhaltig mat eller dricker sockerhaltiga drycker under långa perioder använder plackbakterierna sockret för att producera syror som angriper din emalj. Koffeinhaltiga drycker, t.ex. cola, kan också torka ut din mun. Om du konsumerar läsk, försök att dricka den tillsammans med en kopp vatten. Akta dig också för sportdrycker som oftast innehåller mycket sött.
  • Alkohol orsakar uttorkning och muntorrhet. Personer som dricker för mycket kan upptäcka att deras salivflöde minskar med tiden, vilket kan leda till karies och andra infektioner i munnen som t.ex. tandköttssjukdomar. Kraftig alkoholkonsumtion ökar också risken för muncancer.(2)



ID skribent och granskare
Skribent och granskare



Publicerad: 2021-05-26
Senast uppdaterad: 2021-05-26
Medicinsk skribent: Rebecca Karlström
Faktagranskare: Sepide Hajitaheri, Farmacie kandidatexamen, Uppsala Universitet
Ansvarig utgivare: Sepide Hajitaheri, COO

Referenser
Referenser

  1.  umu.se – Umeå Universitet, “Samband funnet mellan dåliga tänder och personlighet”, https://www.umu.se/nyheter/samband-funnet-mellan-daliga-tander-och-personlighet_8087906/ (hämtad 2021-05-26)
  2. akademiska.se – Akademiska Sjukhuset, “Alkohol och Cancer”, https://www.akademiska.se/for-patient-och-besokare/ditt-besok/undersokning/cancer/alkohol-och-cancer/ (hämtad 2021-05-26)
  3. ki.se – Karolinska Institutet, “Frågor om munhälsa”, https://ki.se/forskning/fragor-om-munhalsa (hämtad 2021-05-26) 


Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

  • Barrel

    Alltid bästa pris

  • Cloud

    Kvalitetsgranskade tandläkare

  • Out

    Kostnadsfri avbokning

CloseIcon

Svar på vanliga frågor om dåliga tänder

  • Hur ofta kan man dricka kaffe utan att få dåliga tänder?

    PlusIcon
    Kaffe ger missfärgningar på emaljen även i måttliga mängder, men 1-2 koppar om dagen är en gräns som burkar anses vara inom gränsen (Källa https://ki.se/forskning/fragor-om-munhalsa)
  • Kan dåliga tänder göra dig sjuk?

    PlusIcon
    Ja, om en tandinfektion inte behandlas kan den spridas till andra delar av kroppen och leda till en potentiellt livshotande infektion. Tecken på att en tandinfektion sprider sig till kroppen kan vara huvudvärk, feber, svettningar och svullnad i mun och hals.
  • Kan det vara farligt att använda tandtråd för att förbättra tandhälsan?

    PlusIcon
    Nej, även om det lätt uppstår en viss blödning anses detta som ofarligt.(3)